
Jag har levt med en sköldkörtelsjukdom i drygt 25 år (hypertyreos och kirurgisk borttagning av sköldkörteln) och har insett hur viktigt det är att förstå kostens roll för min hälsa. Träning har alltid varit en stor del av mig, framförallt löpning, styrketräning och elitbasket. Jag har haft turen att må bra under större delen av mitt liv med medicinering av Levaxin efter operationen. Dock har läkarna ofta fokuserat enbart på värdena för TSH, T3 och T4, utan att se helheten av hur jag verkligen mår, vilket jag har saknat.
Under senare år har jag reflekterat över mina år med min sköldkörtelsjukdom och att jag, mer eller mindre, levt med en ständig trötthet och en mildare grad av depression under alla dessa år. Efter det har jag har blivit mer medveten om hur jag äter och att det påverkar mitt välbefinnande, oberoende av hur mycket jag tränar. För cirka fem år sedan uteslöt jag gluten, i samråd med läkare efter mycket tjat om provtagning, vilket har lett till mindre problem med magen och mer energi. Jag har även märkt att en minskning av sockerintaget har haft en positiv inverkan på mitt mående.
Detta är min personliga erfarenhet som jag nu reflekterar över, och vad jag förstår så att drabbas av en sköldkörtelsjukdom är en mycket individuell upplevelse, men oavsett det så spelar kost och träning en stor roll i hur man mår.
Min resa
Som sagt, jag har noggrant sett över min kost och gjort flera förändringar under de senaste åren för att må bättre och orka mer. Jag har uteslutit gluten, ökat mitt intag av gröna bladväxter och fullkornsprodukter, dragit ner på sockerintaget och minskat på mejeriprodukter. Jag har också blivit bättre på att variera min kost genom att inkludera vegetariska alternativ, fisk, fågel och rött kött, samt säkerställt att jag får i mig tillräckligt med protein och framförallt fett för att hjälpa kroppen att ta upp viktiga vitaminer och mineraler. Trots detta har min kropp fortfarande svårt att ta upp de viktiga vitaminer och mineraler, vilket gjort att jag lagt till tillskott av B-vitamin, zink, magnesium, selen och omega-3.
Genom dessa kostförändringar har jag upplevt betydande förbättringar i mitt välmående och min energi. Jag rekommenderar att du samarbetar med en läkare, dietist eller kostrådgivare för att skapa en kost som passar dina specifika behov. Att ta hand om sin kost är en kraftfull metod för att förbättra livskvaliteten och stödja kroppens funktioner.
Genom att dela mina insikter hoppas jag inspirera dig att se kostens avgörande roll i samband med sköldkörtelsjukdomar och att utforska hur rätt kost kan påverka din hälsa positivt.
Fakta – sköldkörtelsjukdomar
Hypertyreos
Hypertyreos är ett tillstånd där sköldkörteln producerar för mycket sköldkörtelhormon, vilket leder till en ökad ämnesomsättning. Vanliga symtom inkluderar viktminskning, ökad puls, svettningar och ångest. Behandlingen kan inkludera medicinering, radiojodbehandling eller kirurgi beroende på svårighetsgraden och orsaken till tillståndet.
Referens: Sköldkörtelförbundet. (n.d.). ”Hypertyreos.” Hämtad från skoldkortelforbundet.se
Hypotyreos
Hypotyreos är ett tillstånd där sköldkörteln inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon, vilket resulterar i en nedsatt ämnesomsättning. Symtom kan inkludera trötthet, viktökning, depression och frusenhet. Behandlingen innebär oftast livslång hormonbehandling med syntetiska sköldkörtelhormoner, såsom Levaxin.
Referens: Sköldkörtelförbundet. (n.d.). ”Hypotyreos.” Hämtad från skoldkortelforbundet.se